Nice French food in a restaurant. located in a(ancient) prison. You can even sleep in some cells, hum, rooms. Food is delicious, mussels, lamb, mussels, fennel mousse, oysters, the beef was tender, everything perfectly cooked, desserts to die, great and friendly staff, French wines(ha…the Corbieres from the French actor Pierre Richard.). Price little bit«expensive» but it seriously deserve it. Go there guys, it’s a Basel Jewel.
Emanuel G.
Rating des Ortes: 5 Zürich, Switzerland
We were a party of three people for dinner, and reserved beforehand. Ambience: French classic design with a lot of wood. they have old maps hanging around from france and switzerland which are pretty cool. and theres a huge painting of paris in the restaurant where you can see the eiffel tower! Food: I tasted the Salad with goat cheese, very delicious! afterwards some tartar, very well made and you even got a litte taste before the serving, so you can say if you like it that way or what else you want to change. and the beef filet with the fries, which was very good and the chef made it like you wished.(mine was medium) Service: Well organised. The timing was very good eventhough they got all table full. Friendly and attentive. Overall a very good restaurant, with very good food. I recommend it for everybody which is visiting Basel and wants to experience french food in a good location. Fun fact: The restaurant/hotel used to be an old prison before
Mica
Rating des Ortes: 5 Basel, Schweiz
Paris in Basel Zumindest fast. Eine richtige Brasserie zentral und doch ruihg gelegen. Am liebsten im Sommer unter den Kastanien.
Ivan M.
Rating des Ortes: 4 New York, NY
This is an excellent restaurant for a date, very charming atmosphere in an old building near town center. The food is very good, nice broad selection, and everything was nicely cooked with the amount of creativity that you expect from a French cuisine. Service is friendly and nice. Overall, a very good experience.
Martin S.
Rating des Ortes: 4 Basel, Schweiz
In diesem schönen und geschichtsträchtigen Ambiente geniesst man vornehmlich französische Küche und hat dabei einen wunderbaren Blick über die Basler Altstadt. Empfehlenswert sind vor allem die Fischgerichte. Tipp: vom Barfüsserplatz fährt ein Lift direkt ins Hotel/Restaurant!
Anja S.
Rating des Ortes: 4 Nürnberg, Bayern
etwas schwer zu finden, ziemlich versteckt hinten im Hof aber wenn man mal da ist, isses echt nett. Gute französische Küche, aufmerksamer Service, leckerer Wein. Unaufgeregte Atmosphäre, an Holztischen und im geschmackvoll schlichten Ambiente speist man prima. Der Tipp: Der Aufzug hoch zur Brasserie unten von der Strasse(Tramstation Barfüsserplatz) startet rechts neben dem bata Schuhgeschäft.
Eme L.
Rating des Ortes: 4 Mountain View, CA
Beautiful, cozy restaurant in an interesting, historic setting. Yes, it’s a former prison, but no, there are no remnants of that to be seen(or at least from what I could tell.) The service is attentive and friendly, the food is delicious, and the wine list(focusing on quite a few French reds) is well-priced(for Switzerland…) As the starter, I had a perfect, lightly-dressed, salad with bacon and a poached egg. Superb! My entrée was the fried monkfish(think upscale fish sticks — in the best possible way) with pomme frites. All well done. It was a rare occasion, but my group was too full for dessert or the cheese plate. Still, this place is worth a return trip.
Brigho
Rating des Ortes: 5 Basel, Schweiz
Bodenständige Brasserie-Küche in gemütlichem Ambiente — mittags und abends viel Betrieb. Im Sommer auch draussen unter Kastanien mit Blick auf Basels Dächer. Der Lohnhof war früher ein Frauenkloster und dann das Untersuchungsgefängnis: Daher das Wortspiel aller au violon = ins Gefängnis gehen.
Calin
Rating des Ortes: 5 Stuttgart, Baden-Württemberg
häufiger bin ich in BASEL — und immer finde ich ein gutes«Zuhause» im Hotel-Brasserie«au violon» —(«zur Geige») — dieser Name hat eine doppelt nette Bedeutung: erstens ist das Hotel im ehemaligen Untersuchungsgefängnis untergebracht(je 2 Zellen sind heute ein Zimmer!) und«aller au violon» heisst auf Französisch«in den Knast gehen» — und zweitens ist nebenan das Instrumentenmuseum… aber zurück zum Hotel: netter Empfang, sehr familiäre gemütliche Atmosphäre und doch sind die Zimmer modern und angenehm«minimalistisch». Die dazugehörende Brasserie ist ein exzellentes Restaurant(gehobene französische Küche). Da die Zimmer meist auf den Innenhof gehen, in dem früher die Knackis im Kreis herumlaufen mussten, schläft man mitten im Stadttrubel doch sehr ruhig. Also: ganz besonders empfehlenswert. Und für Schweizer Preisverhältnisse OK. Nachtrag im Februar 2008: das Hotel ist jetzt unter neuer Leitung. Nachtrag im April 2011: in der Brasserie isst man immer noch hervorragend! Neben delikaten Gerichten gibt es auch — typisch für Brasseries — auch etwas deftigere Kost! Tolle Weine!