Das Konzept wäre gut, vor allem in seiner einfachen Art. Aber durch den Luxus, durch die Touristenströme immer genug Kundschaft in die Filiale gespült zu bekommen, scheint „Service“ nicht nötig zu sein. Als Kunde nervt man hier offensichtlich, wenn man seine Bestellung nicht wie am Fließband runterrattert, was bei der Auswahl allerdings schwer möglich ist. Und es spielt dabei auch keine Rolle, ob der Laden fast leer ist. Es ist nicht Stress, sondern eine Grundstimmung gegen die Kundschaft. Hier waren wir nun zweimal, das erste und das letzte Mal.
Guido und Lissi
AT
Wir haben auch die Erfahrung gemacht, dass der Chef sehr unfreundlich war, obwohl nicht viel los war. Er hat die Atmosphäre im Geschäft regelrecht vergiftet, da haben auch die Brote nicht recht gemundet...
Barbara
Rating des Ortes: 2 DE
Zwar schmecken die Brote sehr lecker, ABER Der Service ist unterirdisch! Man wird unfreundlich durch den Laden gehetzt und erhält bei Entscheidungsschwierigkeiten nur ein genervtes Augenrollen.
Diese Art der Bedienung entspricht wohl den wienerischen Charme!
J C.
Rating des Ortes: 5 Tucson, AZ
Attention vegetarians! We had several options here as vegetarians.(However, vegans would not have any options!) PERFECT afternoon snack and respite from walking around. It is small and local. They don’t speak English, but if you ask if they do in German then they will point to a menu in English on the counter. It wasn’t crowded when we went in(4pm on a Saturday) so I guess the crowds ebb and flow. They only serve 1 type of beer — a tasty Pilsner(not anything like American Pilsner!). The beer listed on the menu is only sizes — small(1⁄8 liter), medium(.3L) or large(.5L) You pay for your sandwiches and beer at the register and then they give you tokens for the beer, which you just walk to the other end of the counter(where the taps are) and give to the bartender.
Justino P.
Rating des Ortes: 5 West Hollywood, CA
This was my go to spot! I LOVESANDWICHES. How can you not? Every country has their own take on the bready meal. I must have had every one… YOUMUSTTRYANYTHINGWITHHORSERADISH. There are a bunch of little joints like this popping up all over California… I thought…*finally! I was so wrong though… smh. If you want the real deal. COMEHERE!
Darren D.
Rating des Ortes: 5 Tacoma, WA
This place is uniquely Vienna. For folks who are fans of Rick Steves, this is a favorite of his and was featured on his show. That aside, if your looking for simple, affordable and tasty eats for lunch or an afternoon snack, this is a great place. For those who want more than just a «Pfiff» of beer, they do have larger sizes.
Frank K.
Rating des Ortes: 5 Zürich, Schweiz
War auf Geschäftsreise in Wien und bin zufällig reingestolpert. So was wünsche ich mir in Zürich auch! Hier macht jemand offenbar schon seit einer Ewigkeit offenbar genau das, was er gut kann. Nicht mehr, aber eben auch nicht weniger. Tapas à la autrichienne oder einfach gesagt: Schnittchen klein, lecker, edles Ambiente, dazu noch nen leckeren Weisswein oder ein Bier. Zufällig drauf gestossen, als ich aus dem Hawelka kam. Von aussen völlig unscheinbar Nicht billig, aber gut. Und ich wurde das Gefühl nicht los, dass sich hier am Samstag Nachmittag der wohlhabende Wiener vom Shoppen erholt und ganz froh ist, dass die vielen Touris dran vorbeilaufen
Sfo B.
Rating des Ortes: 5 San Francisco, CA
A very interesting place to visit for tourists. The original Trześniewski was a chef from Poland who invented this very small(2 bites?), cute and elegant open sandwich with a huge variety of meat, fish and other goodies. And the little sandwiches are supposed to go along with equally small glasses of beer. They call these«unspeakably good sandwiches», because the founder’s name is so difficult to say in Germany or perhaps in English too.
Rima F.
Rating des Ortes: 2 New York, NY
I really have never understood what people like about this crowded, stressful, little stand-up lunch place. Over the years I have been here many times because others wanted to come here. Unfortunately, I had to eat here recently yet again when friends insisted this was where we were going. What is so attractive about different types of mush on top of whole wheat bread? Then because it’s so crowded you have to balance your mushy treat while you stand squeezed by others in puffy down winter coats.
Herbert R.
Rating des Ortes: 5 Wien, Österreich
Bin gerade durch die«Hinweisfunktion» von Unilocal draufgekommen, dass ich noch nix über den Trzniewski geschrieben habe… grosses Staunen meinerseits, denn schliesslich war ich schon während meiner ersten Wienperiode des öfteren beim«Brotschmierer» gewesen. Immer ein Vergnügen, immer lecker und: hier hab ich gelernt, dass es unter dem«Seidel» noch den«Pfiff» gibt!
Pattie L.
Rating des Ortes: 5 Queens, NY
Are you someone who likes to take photos of cute little food and drinks? Then you need to stop by Trzesniewski! I will admit that I originally came here so I could take a photo for my IG of the small open faced sandwiches and the mini beer! I highly suggest coming earlier in the day for a larger selection of the open faced sandwiches. We went maybe 30 minutes before closing and there were only a handful left! The sandwiches were perfect for a snack when running about the city exploring. The taste is there for sure and the sandwiches are cute! They also have the mini beer which is just too adorable! All in all if you’re in Vienna stop in this place for a quick snack and mini beer!
Kevin W.
Rating des Ortes: 4 Saint Louis, MO
Really cool open faced fast food sandwich joint. When my wife and I went it was really packed. This isn’t a big place, there are a few tables in the back and tall tables outside you can stand and eat. Though it was packed the line moved fast. There is an English menu at the beginning of the line but it’s pretty difficult to use because you can’t carry it with you. When it got to our turn, I literally just pointed and held up the number I wanted on my fingers and then nodded. The lady kinda spoke English, but pointing and nodding worked perfectly fine. I actually don’t know what I ordered haha. The line was moving so fast that I kinda impulse chose random items. I ended up with 7 small sandwiches, that cost a total of 8.40 €! I would recommend at least getting 4 sandwiches for each person. I could have eaten a few more since I was splitting with my wife. It was a really cool place! I would definitely recommend it. They take credit cards, but I think they prefer cash because it’s quicker. I kinda hold up the line when I used my card.
Georg K.
Rating des Ortes: 5 Favoriten, Wien, Österreich
Es lebe der Trześniewski! Ein Bisserl teuer is er g’wordn, aber Matjes mit Zwiebel und ein Pfiff — das ist seit hundert Jahren eine unschlagbare Kombination!
Peter S.
Rating des Ortes: 5 Wien, Österreich
diese brote sind wirklich super! habe schon während der wienfahrt mit der schule ein paar mal hier gegessen, und mache es jetzt noch immer sehr gern. finde die idee so ausgefallen, dass sie eigentlich gerade in der heutigen zeit super passt. nette geschäfte, gutes service, super brote!
Mad M.
Rating des Ortes: 4 Tacoma, WA
Unassuming open face sandwich shop close to the PLAGUE monument. Mostly locals but english language picture menu available. Tiny mug of beer for 1 euro. Wine available.
Julia B.
Rating des Ortes: 4 Berlin
Ich liebe Trzesniewski! Der stolze Preis ist absolut gerechtfertigt, denn die Qualität der Brötchen ist einfach spitze. Auch die stylisch-traditionell eingerichteten Lokale laden ein, eine kurze Pause zu machen und sich die kleinen Köstlichenkeiten auf der Zunge zergehen zu lassen. Eine echte Wiener Institution!
Lana K.
Rating des Ortes: 2 Vienna, Austria
Sometimes I stop by here if I need something really, really tiny to eat… something to just put me through for an hour until i get a proper meal. I often think there should be more offer for such tiny bites on the go in Vienna. But there isn’t, and I rarely need the whole sandwich from the bakery. So I have one of these, or two at most. They are gone before you can grasp what you have just paid for the cute little thing. Cute, I would say only when you see them all lying there next to each other. When you pick out one, you realize that the Aufstrich is almost below average, and even the bread can taste of much more happiness in Vienna. So, this fame is really not well grounded. The shop in the 1st Bezirk looks just lovely, no doubt, but the product is unfortunately the same as in all others, and I haven‘t got to meet a staff member with a good attitude yet.
Natalie G.
Rating des Ortes: 5 San Francisco, CA
Perfect open faced sandwiches for 1.20 euro each. So worth it. The bacon with egg and salmon were my fav, where my husband went back for egg on egg twice! Perfect spot for a snack or a full meal.
Rosana K.
Rating des Ortes: 5 São Paulo - SP
Lugar bem Pitoresco, onde vc pede no balcão um canapé pre prepado no tradicional pao alemão. Vale a experiência.
Su R.
Rating des Ortes: 5 Wien, Österreich
Wenn man ein Brötchen-Tieger ist wie ich, kann man hier nur glücklich sein! Originell sind einfach die Kombi Schwarzbrot + Aufstrich!
Jeff H.
Rating des Ortes: 4 Margareten, Vienna, Austria
Sooner or later, I was bound to write a review on the famous sandwich establishment Trzesniewski in Vienna. Though I rarely go myself, when I’m showing people around Vienna they often want to stop here for a bite to eat as they have read about it on the internet or in a guidebook. I have no problem, with that and always choose the original Trzesniewski in the Dorotheergasse in the inner city as it has the most atmosphere. Part of the fun is teaching people how to properly pronounce the Polish name. The open-faced sandwiches(Brötchen) are good enough but in my opinion not spectacular. My favorite is the crab and egg sandwich followed by the matjes and gervais sandwiches with onions. The costs can add up because the size is small so you might need several to make a lunch. They are actually better for a midday snack. But I do love the Pfiff(0.2 litre) of beer you can order at Trzesniewski. It’s the perfect size for a noontime libation! … And don’t forget — they sell Schwedenbomben here which make for a tasty dessert…
Jack L.
Rating des Ortes: 4 Union City, CA
Thank you fellow Unilocalers, for putting this little shop on the map! The restaurant is located in a small side street, and there is no way I would have stumbled upon it without Unilocal. Topless sandwiches are interesting. They reminds me somewhat of the montaditos(Catalan tapas) in Spain, in terms of the topless design and the variety of favors put onto the bread. But where as montaditos use solid ingredients, here everything is whipped into a cream before being placed onto the bread. At ~1 euro per mini sandwich, this restaurant is one of the best deals around.
Clem W.
Rating des Ortes: 4 Wien, Österreich
Ein Geheimtipp in Wien(1010). Es steht eine kleine Feier an? Firmenfeier oder Geburtstag, etc??? Dann schnell zum Trzesniewski und take-away Brötchen holen. Teilweise etwas längere Wartezeiten, aber ansonsten echt total okay. Wenn man auf belegte Brötchen steht, dann sofort ausprobieren!
Adam D.
Rating des Ortes: 4 Lakewood, CO
Cool nook, Rick Steves’ recomendation. Next to the high-end Graben Strasse, it was great to find an affordable snack and had a locals’ validation to it… The open top sandwiches were ok in my opinion and the small beer is more like shot, but learning about the history and finding a unique place like this is what traveling is all about!
Rachel F.
Rating des Ortes: 5 Edmonton, Canada
Yummy sandwiches! Perfect for a light, inexpensive lunch — or even an afternoon snack. Seating is limited and thus a challenge around lunchtime, but they have a quick turnover for Europe. One of our favourite places in Vienna. The food was really good, and the prices were great(which is almost unheard of in that very expensive city).
Kati P.
Rating des Ortes: 3 Wien, Österreich
Wenn es um belegte Brötchen geht, kommt man um diese eine Wiener Institution nicht herum: Trschshcschnnnsndgfskkk-kyiiii — wobei ein echter Wiener das sicherlich richtig aussprechen kann. Meistens polarisieren die Häppchen, sind nicht jedermanns Sache, aber alle anderen lieben sie und insofern sollte man zumindest mal probiert haben was das Aufstrich-Eldorado so zu bieten hat. Von Ei über Fisch, Kaviar und Liptauer, Saisonales und Evergreens — hier findet jeder Gaumen etwas Passendes. Preis/Leistungstechnisch begibt man sich meiner Meinung nach auf dünnes Eis. Will heißen, die Preise sind recht happig pro Häppchen. Neuerdings oder auch schon wieder etwas länger gibt es auch Mittagsessen ganz klassischer Hausmannskost. Bestellen kann man sich das Fingerfood auch online, da klappt die Abwicklung ganz ausgezeichnet. Eine echte Institution und Tradition eben — man kann nicht ohne, fühlt sich mit aber auch nicht gerade pudelwohl.
Fiora C.
Rating des Ortes: 1 Wien, Österreich
zu klein! zu teuer! Hauptsächlich mit gehackten Gurkelrln aufgepeppte Brotstreiferln — mehr nicht. Lebt nur noch von der G’schicht eine Wiener Institution zu sein, so a Bledsinn — und des Schild hängt a viel z’hoch.
Martin L.
Rating des Ortes: 4 Wien, Österreich
Schmeckt super, aber für diesen Preis würde ich größere Brötchen erwarten :)
Alex S.
Rating des Ortes: 5 London, United Kingdom
This is truly the deliciousest. I love little finger foods, and this *kinda* makes me feel like I’m at a cocktail party. One where the host loves egg and smoked fish. So you walk in, push back the heavy curtain(it’s February; it’s a good measure for warmth) and there’s a bar with a glass case and all of these perfect tiny sandwiches laid out. All on the same dark, dense bread, these are sandwiches with mixtures of herring, onion, paprika, egg, and something pickle-y(helpful, I know). Each is 1.20 Euro. Apparently there’s a list in English of what they all are(their website is currently down), but I just asked«English?» and a guy was summoned from the back and I said«3 please — your recommendations!». So I’m not really sure what I got. Eggy fishy WIN, is what. Easy peezy, right off the square and central shopping so pop in there, give things a taste, and be on your way again. Due to location one could assume it would be touristy, but by the German speaking fur coats my bet is: tons of Austrians think this place is tops, too. Unilocal note: do not, do not my friends, forget to wash it down with one of their mini-beers!
Phil J.
Rating des Ortes: 5 Wien, Österreich
Was soll man zu diesen Broten sonst sagen? Der unaussprechliche Name spricht für sich!
Grace C.
Rating des Ortes: 5 Philadelphia, PA
Delicious, adorable mini open-faced finger sandwiches at 1.20EUR each. You can easily have a cheap, tasty lunch with just a few of these cuties, and have a drink, to boot, and not break 10EUR. There are vegetarian options as well. There’s not that much sitting space, but there are standing counters both inside and outside.
Alex W.
Rating des Ortes: 2 München, Bayern
Die Brötchen sehen gut aus, keine Frage! Ich muss allerdings sagen, dass ich kein großer Fan davon bin, alles durch den Fleischwolf zu drehen. Pürierter Matjes, pürierter Speck… wäh! Geschmacklich waren die Brote ok, allerdings kam mir noch Stunden später der Speck mit Ei hoch. Brauch ich nicht nochmal… Übrigens: die Mitarbeiter fand ich entgegen der sonstigen Bewertungen für Wiener Verhältnisse ganz freundlich. Und diese klitzekleinen Biere, die dort ausgeschenkt werden, sind herzallerliebst. Ich würde wieder hingehen, jedoch nur auf ein Getränk.
Wolfgang K.
Rating des Ortes: 5 Wien, Österreich
Sicherlich eines der Besonderheiten im ersten Bezirk, um die Weihnachtszeit ein paar der kleineren Brötchen und dazu ein Pfiff, das ist schon etwas sehr gutes. Man darf halt keine Angst vor Menschenmassen haben. Immerhin ist es der erste Wiener Gemeindebezirk und da gibt es durchaus einige Touristen beizeiten.
Elisabeth S.
Rating des Ortes: 5 Wien, Österreich
Man könnte allerhand bemäkeln, vom mäßig freundlichen Personal zur über die Jahre geschrumpften Größe der Brötchen und dem entgegengesetzt proportional gestiegenen Preis — wir halten nun bei einer Schnittenbreite von 4 cm a 1,20. Dennoch: das Stammhaus in der Dorotheergasse ist ein Wiener Original und findet nichts seinesgleichen. Die Brötchen sind fantastisch gut, meine Favoriten: Speck mit Ei und pikantes Ei. Hingehen und ausprobieren! PS: Haha zur Kategorisierung«Fast Food & Take away»!! Mag ja technisch stimmen, passt aber wie die Faust aufs Auge…
Sebastian T.
Rating des Ortes: 4 Berlin
Absoluter Suchtfaktor. Die frische und die Qualität der Brötchen ist schon recht gut und sucht seines Gleichen. Schlicht eine tolle Idee für den Snack zwischendurch und ein Muss für den Wienbesuch.
Ryan H.
Rating des Ortes: 5 Cohoes, NY
Maybe Vienna just has me under its spell and loving life, but I’m ready to give Trzesniewski five stars. It was the perfect lunch experience for me today, exactly what I was looking for. I was on my way to the Kaisergruft looking for a quick bite to eat, and I knew I had to try this little open face sandwich shop since Rick Steves told m so. Everything is served on a half-slice of dark bread. Check their website for the full list of toppings. There’s a lot of eggs, herring, onions… my type of thing. The fact that you inevitably end up with a variety is right up my alley as well. Then you grab a little beer called a «pfiff,» the perfect thing to wash down those salty flavors. I went at 4:00 and it wasn’t busy at all. Maybe there’s no such thing as the Rick Steves effect. I got my four little sammies and beer, polished it off in about five minutes, and went back out sightseeing. I’m thinking of doing the same thing tomorrow. Kudos!
Victoria J.
Rating des Ortes: 4 San Francisco, CA
This is a fun place to stop in for a little snack! Each little sandwich is only 1.20EUR, so you can definitely try a few of them for cheap. My favorites were the wild paprika and surprisingly, the pickled herring. They also have the most adorably small mugs of beer. Note that when you order a drink and pay at the cashier, they give you a token that you take to the drink man at the end of the bar.
Elizabeth L.
Rating des Ortes: 4 New York, NY
Delicate and delicious. Nothing like it in the States. Each sandwich is currently 1.20 euros, and there are over a dozen varieties. My favorite was the Swedish herring, which had herring in the middle and eggs and pickles on the side. The matjes herring was a little too salty, the egg on egg was classic, and chicken liver was surprisingly delicious. Perfectly paired with the cutest cup of beer.
Richa T.
Rating des Ortes: 3 Dallas, TX
If you like egg salad sandwiches, you’ll absolutely love this place. However, if you’re not a fan of egg salad, then it’s just a-okay. All the sandwiches are open faced pieces of bread with an egg salad like spread. It’s really good for a light snack or ever lunch. Each sandwich is a little over a Euro and you’re probably need 4 – 6 depending on how hungry you are for lunch. English speakers do not fear! There is a menu in English, but it is a little difficult to tell what exactly is in each dish. So, if you have dietary restrictions this place might not be the friendliest to visit. However, if that’s not a concern, I think this is definitely a place that would be something you should definitely try.
Edgar F.
Rating des Ortes: 5 Wien, Österreich
Hervorragende Qualität seit ewig! Brötchen mit vielen verschiedenen Aufstrichen. Geflügelleber und Eier mit Krabben besonders cremig! Fassbier, Wein, Sekt.
Bella B.
Rating des Ortes: 2 Wiehl, Nordrhein-Westfalen
Eine Bekannte aus Wien hatte uns das Trzesniewski empfohlen und wir sind dann an einem Tag unseres Wien-Besuchs auch spontan dort vorbei gegangen, um dort zu frühstücken. Ok — das lief dann doch etwas anders, als wir dachten. Denn Brötchen sind hier kleine Brotscheiben. Die sind zwar lecker, aber auch relativ teuer. Vielleicht hab ich das Konzept nicht verstanden, aber dass es hier keinen Kaffee gibt, fand ich auch eher seltsam. Abzug: kein Ambiente, mehr so Steh-Café, die Bedienung eher nicht sehr nett. Die wirkten genervt, weil wir uns nicht entscheiden konnten; was wohl nicht verwunderlich sein sollte, wenn man das erste Mal vor dieser großen Auswahl steht. Das Brot ist zwar lecker, aber müsste ich jetzt(für den Preis) auch nicht unbedingt wieder haben.
Martin V.
Rating des Ortes: 1 Niederösterreich, Österreich
Ich weiß nicht, was man über Trzesniewski so toll finden kann. Deren Brotaufstriche sind grausam und deren Brötchen gehen recht schnell nach ein paar Stunden kaputt. Besser das schwarze Kameel besuchen. Deren Brötchen sind um Welten besser.
Helmut T.
Rating des Ortes: 4 Wien, Österreich
Hier lohnt sich immer ein Abstecher auf ein kleines Häppchen! Ein paar super Brötchen als Geschmackshäppchen und ein Pfiff Bier dazu. Es ist zwar eng im Lokal, aber gerade das macht die Atmosphäre so urgemütlich. Für mich wirkt das Lokal wie ein Magnet. Wenn ich hier vorbei komme muss ich immer einen kurzen Besuch machen. Es ist, für mich, einfach ein Stück des alten Wiens.
Ulrike E.
Rating des Ortes: 2 Favoriten, Österreich
Also Fazit ist die Brötchen sind gut, jedoch meiner Meinung für die Größe etwas überteuert und die Mitarbeiter sehr unfreundlich und wenig motiviert Aber vielleicht weil es die Filiale im ersten bezirk ist und die Freundlichkeit(Überheblichkeit) dem noblen Bezirk angepasst ist.
Parfme
Rating des Ortes: 4 Lyon
Je suis passée 3 fois devant la devanture du Buffet Trzesniewski(c’est aussi dur à écrire qu’à prononcer !)armée de mon Guide du Routard avant d’identifier l’entrée ! Un peu austère au niveau de la vitrine, ce buffet vaut vraiment le détour. Fréquenté par une clientèle hétérogèné de businessmen en costume cravate, de mamies avec leur panier de courses et de touristes, aux heures de pointe c’est bondé. On fait la queue devant des étals réfrigérés remplis de petits sandwiches rectangulaires recouverts de denrées plus au moins exotiques(et mon allemand est un peu court pour la traduction !), avec des couleurs parfois improbables … et on termine par le bar et sa bière pression. Dans mon cas, j’ai commandé «eine kleine Bier» et en effet elle fut petite, j’ai eu l’impression tout d’un coup de jouer à la dinette: une petite assiette avec des petits sandwiches colorés, accompagnées d’un petit bock de bière de 12 cl … le tout dégusté debout au milieu de la foule, en utilisant les petites étagères en marbre larges de 20 cm qui courent le long des murs. Bref, ça a un coté maison des Schtroumpfs mais c’est marrant comme tout et les sandwiches sont bons. Au final si l’addition n’a pas été minuscule, elle était très raisonnable et l’ambiance vaut le déplacement.