Absolutes MUST wenn man in Regensburg ist — direkt an der Donau gelegen, im Sommer mit wunderbarer Terrasse, im Winter gemütlich in der Stube. Es gibt eine kleine überschaubare Speisekarte, deren Fokus — natuerlich — auf Würstchen(vom Rost) liegt. dazu gibt es Sauerkraut und Brezn und/oder Brötchen. Echt schön, man rückt zusammen und der Service ist wunderbar freundlich. Der Besuch hat SPASS gemacht!
Paul W.
Rating des Ortes: 3 Chicago, IL
Pleasant dining room in a nice location. We arrived off peak and the space was quiet enough for conversation. The sauerkraut and bratwurst were good, though trying this once was enough for me. Overall, an okay place for a quick meal.
Michelle R.
Rating des Ortes: 4 Anaheim, CA
Cheap eats. only if you get the 3 im Weckla to go! Otherwise, its pricier to sit down. Yesterday we were in Nurenburg trying their version of the famous 3 in a roll bratwurst, known in German as 3 im Weckla, at their Bratwursthäusle near San Sanbald. On our tour, we were told that Regensburg has the oldest Bratwursthäusle, dating back 800 years, and to disregard the ones we tried in Nurenburg. How could we not stop here and compare these two rival sandwiches? The tiny restaurant is located a half block down the river from the Stone Bridge. If you are looking at the walkway to the Stone bridge, go right and you can’t miss the place, as you will smell the smokey goodness coming from the chimney. Like Nurenburg, they also sell the sandwich for € 2,50, but if you get it to go. They do offer table service and with a small inside and outside seating. Prices are higher. You step into the kitchen and order your bratwurst. Unlike Nuremburg, who only gave me 3 sausages in a bun, Regensburg asked if I wanted sauerkraut and sweet mustard. Sure, why not?
So which one is better? Quite honestly both were delicious. Nurenburg tasted a little more smoky, however, Regensburg offered me sauerkraut and mustard, so for an added bang to my buck, I’m giving the Historic Regensburg Bratwursthäusele the thumbs up. The sweet Bavarian mustard was so good, Stephen added more to his sandwich. I think if he could drink it, he would. Remember, take it «to go» and save yourself a ton of money. Just walk in to the kitchen and place your order. You can’t sit down to eat, but there is a table outside the kitchen you can stand and eat.
Sam S.
Rating des Ortes: 4 Munich, Germany
It’s a big tourist attraction in town and expensive to boot. I am glad I have tried it. The sausages are good and the sauerkraut is also very good. The price of € 12 for 8 small sausages is a bit off for me. But then again there is no shortage of customers here so it won’t matter what I think. It is historical and apparently the oldest sausage house in the world. I am sure it will survive just fine without reviews as long as they keep serving decent food ;-)) I usually go here with tourists.
Pete Z.
Rating des Ortes: 4 Bloomsbury, NJ
Really good sausage and sauerkraut. Rolls at the table if you want them. They will ask how many rolls and charge per roll. They had caraway seeds so I was not a fan of them! Great place though.
Rande B.
Rating des Ortes: 4 Rutherford, NJ
Afraid it would be a tourist trap but it was OK. Best sauerkraut we had on our journey, we must have been lucky because our server was friendly enough. Split 10 sausages among 3 of us as an appetizer for main meal elsewhere. Can’t beat the location!
Christian V.
Rating des Ortes: 1 Moosbach, Bayern
Ein stern ist noch viel zu viel. Ich musste vor drei oder vier Wochen mit ansehen, wie eine junge Dame, die sich nur mit Krücken und auf einem Bein fortbewegte, eiskalt vom Personal und vom Chef dieser Bratwurst-bude weggeschickt wurde. Sie könne die Bratwurst nicht auf den Bänken dieser historischen Bratwurst-bude verzehren, obwohl ihr Vater Bratwürste zum dort essen bestellte, und sie, ihr Vater und ihre Mutter dort auch noch was trinken wollten. Der Einwand, sie könne mit den Krücken und auf einem Bein die Bratwurst nicht im gehen essen, wurde mit der Bemerkung zurück geschmettert, was sollen da die Amis denken, wenn jemand seine Wurstsemmel vor Ort essen würde(es waren ja noch nicht mal annähernd alle Plätze besetzt)… Ich sag da nur, armes Deutschland… Ich würde mich an Regensburg’s Stelle für so eine Aussage in Grund und Boden schämen… Mein Geld trage ich dieser Bratwurst-Braterei jedenfalls nicht mehr hin.
L P.
Rating des Ortes: 1 Riverside, CA
If you go on a tour beware you may only have a standing table. I met the coldest server on the planet a thin male 50ish when I asked if my disabled friend could please take a seat. He told me the tour paid for a standing table and my friend should have stayed in the ship or hospital. So beware this business is not willing to accommodate the disabled.
Thomas K.
Rating des Ortes: 2 Berlin
Deutsche Küche? Im Laden war kein Deutscher zu sehen oder zumindest keiner der so aussah. Das würde aber nichts zur Sache machen wenn die Qualität und das Preis-Leistungsverhältnis stimmen würde: Für 2,50 € erhält man sozusagen einen Probehappen, ein Mini-Brötchen mit 2 kleinst Würstchen von einem Stapel warmgehaltener das man mit 2 Bissen vertilgt hat, ein Helles 0,4 dazu noch einmal satte 3,80 € !!
Phil B.
Rating des Ortes: 2 München, Bayern
Gute Bratwürste. Allerdings teuer.6 kleine für 9 Euro. Jede Semmel kostet weitere 90 Cent. Kellner war leider nicht der schnellste und setzte dann auch noch ohne zu Fragen drei weitere Gäste an unseren Tisch. Nicht schlimm, aber man kann ja fragen, zumal woanders eigentlich genügend Platz war
AvonRibbentrop X.
Rating des Ortes: 3 Weilheim in Oberbayern, Bayern
Die Wurstkuchl hat natürlich Tradition und ist weit über die Grenzen von Regensburg bekannt und steht in jedem Reiseführer. Ich weiß, auch hier scheiden sich die Geister. Einheimische und Reisende oder Touristen haben sicher einen unterschiedlichen Blick auf diese«Lokalität»(Manch neg. Kritik ist dann aber doch zumeist etwas pauschal, manch pos. etwas verklärt… Versuchen wir also objektiv zu sein.). Das geht mir in der Pfalz genauso, die bekanntermaßen ja mal zu Bayern gehört hat, das nur am Rande. Die Wurstkuchl lädt kurz zum Verweilen ein und ist stets gut besucht(siehe auch die HP). Das konnte ich an allen Tagen beobachten. Auch an diesem Tag. Das Publikum war etwas älter. Das Innenlokal ist rustikal und durchaus gemütlich. Es ist natürlich etwas touristisch, da muss man durch. Die Bedienung war recht schnell und bemüht. Eine gewisse Massenabfertigung schien wohl gewollt. Wir aßen: Sechs Schweinsbratwürstel vom Rost mit Sauerkraut und das zweimal. Reelle Kost, mehr nicht, nichts zu beanstanden. Das Essen war also in Ordnung. Die Würstchen waren schmackhaft und das Kraut guter Durchschnitt. Die Preise sind aufgrund der Lage als sportiv zu bezeichnen(8,10 €). Fazit: Durchaus empfehlenswert für einen einmaligen Besuch. Wir waren dort und das war es dann auch. Ob ich hier öfters wäre, wenn ich in der Oberpfalz leben würde, lasse ich jetzt einfach mal bewusst offen bzw. habe ich ja schon fast beantwortet…
Susan L.
Rating des Ortes: 5 New York, NY
We ate lunch there today(inside [there’s also outdoor seating]) with friends we’re visiting for the weekend and we *loved* it(they’d eaten there several times previously). It’s known as «the oldest sausage tavern of the world» — and our friends(a couple) shared a large order of sausage over sauerkraut, but we don’t eat meat. I ordered the salad with roasted goat cheese(9.50 euros) — and my husband ordered the roasted potato dumplings(7.50 euros), which came with a small salad. Both meals had generous portions and all of the food was really delectable. There was also a delicious honey mustard sauce for the table and we used it on the bread. We liked it so much, in fact, that our friends took us to a small nearby store to buy some to take back with us(see my next review). Our server was TERRIFIC; he had a great sense of humor, he was very friendly and he was also attentive. On top of that, he readily agreed to bring my husband & me tap water — and when we asked if we could have large glasses, that was also no problem(a total anomaly in Germany).
Pauline P.
Rating des Ortes: 4 Amberg, Bayern
Allgemein Ein Besuch der Wurschtkuchl muss im Sommer einfach sein, deswegen heute ein Ausflug nach Regensburg. Bratwürschtl wie immer sehr lecker, ebenso die Weckerln, und auch der Service ganz so, wie man ihn gewohnt ist in der Wurschtkuchl! Bedienung Wir waren nun schon öfter in der Wurschtkuchl, der Service dort hat nicht nur gute Tage, heute jedoch freundlich und schnell. Herzlichkeit erwarte ich in einem Betrieb mit diesem touristischen Niveau eh nicht. Getränke und Essen zügig aufgenommen, Würschtl waren vor den Getränken am Tisch, leider ist der Dame ein Würschtl vom Teller gerollt und meinem Mann auf die Hose, kann ja mal passieren. Wir haben ein neues bekommen… Das Essen Die Bratwürschtl hervorragend, und ich muss dazu sagen, ich bin ein absoluter Bratwurst Fan! Die Weckerln dazu, die in einem Korb am Tisch stehen, sehr fein. So kross die Kruste, dass die Lippe meines Mannes arg ramponiert wurde… Nur hier schmeckt süßer Senf zu Brstwurst… Aufs Sauerkraut hab ich verzichtet, lieber noch ein Weckerl mehr… Alkoholfreies Bier schmeckt nie, aber muss halt sein. Das leichte Weizen ganz ok. Servietten wären nett gewesen, bei dem Wind aber wohl eh in der Donau gelandet… Das Ambiente Man sitzt einfach hervorragend an der Donau, die Steinerne Brücke auf der einen, den Dom auf der andren Seite. Stundenlang den Touristen zuschauen, noch ein Bier dazu… Gehört einfach zum Sommer! Dass die Lage ihren Preis hat(8 Würschtl mit Kraut für 11,20 €) ist mir klar, schöner wär’s natürlich anders… Sauberkeit Biergarten Tische können nicht absolut sauber sein, erwarte ich auch nicht, im Lokal ist nett eingedeckt, die Toiletten für die Uhrzeit noch ganz ok.
Rachel S.
Rating des Ortes: 4 Philadelphia, PA
This little gem has so much to offer – food and beer, a view, and a side of history. The kitchen is 900 years old and situated right along the beautiful Danube River. It’s small, stone, and unassuming with rows of wooden benches lined up underneath an awning. Thankfully, only the kitchen is 900 years old. The food itself is fresh and delicious, and the beer was excellent. We had wursts and kraut and enjoyed the simplicity of it all. The mustard sitting next to the baskets of brot on the table was the best I’ve had to date. A wonderful attraction and lunch.
Stefan K.
Rating des Ortes: 4 Düsseldorf, Nordrhein-Westfalen
Unglaublich wie man den ganzen Tag in dieser kleinen, extrem verqualmten(durch den Grill) Küche stehen kann und grillen kann. Besucher verweilen hier nur kurz um sich eines der Wurstbrötchen(2 kleine Würstchen im Brötchen mit Senf und Sauerkraut für 2,40 €) zu kaufen, aber das Personal befindet sich hier permanent. Meinen vollsten Respekt, auch wenn ich es mehr als gesundheitsschädlich erachte. Alles wirkt hier sehr traditionell und historisch, so wie es der Name schon anklingen lässt. So hätte auch schon vor hunderten Jahren die Küche aussehen können, sehenswert. Das Brötchen war gut und preislich angemessen. Vor der Tür befindet sich der Biergarten, hier gibt es auch diverse Tellergerichte, direkt an der strömenden Donau und der Steinernen Brücke gelegen. Durch die gewisse Anziehungskraft der Touristen ein wenig hektisch und nicht sonderlich gemütlich. Aber ein«historisches» Würstchen auf die Hand kann man hier schon gut mitnehmen.
Jonas Josef H.
Rating des Ortes: 5 Dietzenbach, Hessen
In der ellenlangen Schlange anzustehen, um ein paar Würstchen im Brötchen zu erbeuten, gehört wohl einfach zu einem Regensburg Besuch dazu. Der Geschmack der Würstchen, des Wecks(Entschuldigung strenggenommen heißt dies Kipferl), des Sauerkrauts und des süßlichen Senf sind aber auch wirklich klasse.
Michael Z.
Rating des Ortes: 4 Augsburg, Bayern
Wenn man in Regensburg unterwegs ist, dann lohnt sich auf jeden Fall ein Abstecher zur praktisch direkt an der Donau gelegenen Historischen Wurstkuchl. Denn diese Lokalität gaukelt Tradition nicht einfach nur vor– nein, hier ist Tradition wirklich zuhause. Und man fühlt sich in alte Zeiten versetzt. Es wurde schon hinreichend beschrieben, dass es drinnen kaum auszuhalten ist– und hier würde ich wirklich nicht arbeiten wollen. Aber Arbeitsschutz usw. war in der Historie ja doch eher ein Fremdwort. Man kann sich draußen hinsetzen– oder die Wurst einfach für auf die Hand mitnehmen. Gesehen und ausprobiert(im wahrsten Sinne des Wortes) sollte man die Historische Wurstkuchl auf jeden Fall mal, wenn man in der Nähe ist. Auch wenn es mit Sicherheit einer der Touri-Hotspots ist und man sich in der Regel schon ein Stück weit anschlangen darf.
Mira P.
Rating des Ortes: 4 Hettenshausen, Bayern
Absolut uriges und nettes Lokal — mit… ja genau: einer großen Auswahl an Wurst! Ist glaube ich eines der TO Does in Regensburg. Das sagen auch meine Regensburger Freunde. Ganz nebenbei kann man von hier natürlich auch die sehr schöné Aussicht auf die Donau genießen, echt ein toller Platz!
Wayne K.
Rating des Ortes: 4 Sacramento, CA
When on a cruise up the Danube, we stopped at Regensburg and went to the Historische Wurestkuchl. We each had six German pork sausages(kind of like Jimmy Dean’s sausages, but a little bit longer) on a bed of kraut with a hmmm good sweet/spicy brown mustard. I had mine with a pint of the local brew. For me(a tourist) it was great. I give it four stars but but locals would probably rate HWurstkuchl just a three. Service was prompt and courteous, and beer was cold. Sitting outside overlooking the Danube was enjoyable.
Andreas A.
Rating des Ortes: 5 Stuttgart, Baden-Württemberg
hier muss man hin, wenn man auf besuch in regensburg ist! alleine schon der geruch, wenn man den kopf durch die niedrige tür steckt, ist ein sinneserlebnis! einfach nach dem bummeln ein wurst/sauerkraut-kipferl auf die hand, schmeckt total lecker und kostet reelle 2,40 euro. wir fandens super und waren begeistert!
Eric S.
Rating des Ortes: 3 Lower Greenville, Dallas, TX
If you happen to be in Regensburg do as the Regensburg do? I came here for a Friday afternoon lunch and wasn’t disappointed. The sausages are small but come in numerous quantities. It was well executed and the accompaniments were the actual surprise. The rye bread rolls housed unsuspiciously in a nondescript bread basket caught me off guard. I honestly thought they were hard and dried out rocks, but once I cracked one up I was greeted by a nice soft rye flavor. The sweet brown mustard was quite thick but balanced the acid of the sauerkraut nicely. All in all the flavors on my plate worked very well together. Was hed down by a half a liter of Hef beer and you got your self a soup going. Ambiance wise it was a gorgeous sunny day so I sat outside on one of the inviting communal benches(there seemed to be about three or four rows of 3, and drank deep of the scenery and energy around me. If you want a variety of menu this isn’t the place but if you want the best wurst you can get stop on by and pick some up and judge for yourself.
Malte S.
Rating des Ortes: 3 München, Bayern
Muss man als Regensburger auch mal gegessen haben, aber bitte to go im Kipferl. Innen schrecklich dämpfig und rauchig. Außerdem ist es recht teuer innen. Die Würstchen sind ok, das Brötchen gut. Vom süßlichen Sauerkraut muss ich immer aufstoßen. An Wochenenden gibt’s gerne mal né Schlange.
B. S.
Rating des Ortes: 4 München, Bayern
Wenn du das nächste mal in Regensburg bist, musst du die Schweinswürschtl in der historischen Wurschtkuchl probieren. Es kommen zwei Würschtl mit Kraut in eine Semmel und dazu dieses süßliche Sauerkraut einfach unglaublich. Wenn man es mir so vorschwärmt muss ich natürlich hören. Schon von weitem riecht man den Holzkohlegrill und bekommt richtig Lust auf den einen Snack.(wer sich lieber setzt und in Ruhe ist kann dies natürlich tun. Die Decken sind tief und es ist alles altertümlich gehalten, schließlich wird hier seit über 500 Jahren Speis & Trank serviert.) Die Ältere Dame in schicken altertümlichem Gewand begrüßt uns freundlich und serviert kurze Zeit später. Hier ist Multi-tasking gefragt. Sie grillt, portinioniert(vor Ort essen die meisten 6 Würschtl mit Kraut), Straßenverkauf usw. Wir wählen die Variante in der Semmel. 2 auf dem Holzkohlegrill gegrillten Schweinswürschtel(etwas größer als Nürnberger) in einer knusprigen Semmel(Weck, Brötchen) mit sauerkraut(das süßlich erscheint) und süßem Senf(kommt bei mir eigentlich nur zur Weißwurscht zum Einsatz) für 2, XX€(weiss es nimmer genau) Wir gehen wieder raus aus der engen Stubbn. Sehr süß und altertümlich und geneßen unseren Snack ich hol mir Nachschlag und emphele euch das auch. 500 Jahre Tradition und wer probiert weiss warum!
RK User (baerli…)
Rating des Ortes: 3 München, Bayern
Einmal wieder in Regensburg und irgendwie zogen mich Nostalgiegefühle in die Wurstkuchl. Ich kannte dieses kleine Lokal bisher nur am Wochenende überfüllt und voller Touristen. Diesmal war etwas weniger los und wir fanden Platz in der kleinen, urigen Gaststube. Es war schon früher Nachmittag und daher lag nur die Würstlkarte auf. Menüs etc. gibt es hier sowieso nur auf Bestellung. Wir hatten den Klassiker: 8 Bratwürste mit Sauerkraut für 10,80 €. Das Kraut war wirklich recht gut. Von den Bratwürsten war ich jedoch ein wenig enttäuscht. Einige waren stellenweise angebrannt und außerdem fand ich die Dinger recht trocken. Die Bedienung war freundlich jedoch ein wenig unaufmerksam. Der Tisch hätte nach dem letzten Gastwechsel gereinigt werden müssen und der Brotkorb war leer und wurde nicht aufgefüllt — nun wir wollten kein Brot. Die Wartezeit auf Bier und Essen war OK. Auf eine Toilette muss man in diesem Lokal verzichten. Diese findet sich im Salzstadl gegenüber. Fazit: OK und für Touristen sicher erlebnisreich. Bratwürste hatte ich jedoch schon besser und preiswerter.
Yessiena C.
Rating des Ortes: 4
get there early! there is a LINE!!! But I would definitely say it was worth it! Think of it as the OLD fast food restaurant in the WORLD, and you’ll get the gist of this place. You wait in line, walk in the kitchen tell the cooks what you want, and BAMM! there it is. Its basically Homemade Sausages and Sauerkraut on a bun! But fantastic and as German as it gets!
Steffi I.
Rating des Ortes: 5 Köln, Nordrhein-Westfalen
als ehemalige Regensburgerin finde ich: man muss hier hin! Vor allem im Sommer. Die Lage, der Ausblick, das Flair, die eher bodenständig-bayrisch-(un)freundlichen Bedienungen und die wirklich super leckeren Würste mit Schwarzer Kipferln, dazu Händlmeyer Senf und würziges Sauerkraut. Ich schleppe hier gnadenlos jeden Besuch hin und bin dann auch immer selber gern dabei. Und klar, beim Ostermeyer im Donau Einkaufs Zentrum zahle ich beinahe nur die Hälfte für ähnlich gute Qualtität, aber es ist halt nicht daselbe(aber ebenfalls sehr nett dort). Wie auch immer, ich liebe es und solange ich an den Würstel Preisen nicht gerade pleite gehe, werd ich hier weiterhin mit Erstbesuchern von Regensburg hinkommen, die bisher alle absolut begeistert waren und sich selbst sehr bayrisch fühlen, wenn sie hier sitzen :-). Zuletzt saß ich hier vorgestern, strahlender Sonnenschein, die Bedienung regte sich über die Gäste vor uns auf, alles voll mit Touristen und trotzdem wunderbare Atmosphäre, die Donau rauschte, die Würstel schmeckten nach dem Einkaufs und Besichtungsbummel wunderbar so muss das im August in Regensburg sein!
John L.
Rating des Ortes: 4 Arlon, Belgium
In one review(not a Unilocaler) I read, the author stated that Wurstjuchl was«Life Changing»…I am not certain what is going on in that individual’s life, but suffice to say that while I thought the sausage was great… uh, nothing life changing about it. But the sausage was darned good and very reasonably priced if you are only looking for a sausage on a bun(well, 2 sausage on a bun as they are smallish). The sauerkraut was fantastic. While there was a place to sit both inside(very small) and outside(packed with tourists), we stood at the standing tables. It was possible to get table service if you were sitting at a picnic table(which we were not) and they would also take an order for beer from those standing. We followed the queue inside the small smoke filled kitchen/grill and ordered from a wonderful older lady who spoke little English, but really, there was not much to say… hold the fingers up for the amount you want and hand over the money as you try to balance your fare on your way out the door. There is very little room, and you certainly have sympathy for those breathing that grill smoke/grease all day… but you will not be disappointed. While the sausage was great, it reminded me of the same thing I had in Nuremberg. This was my third time in Regensburg, but sadly my first time at Wurstkuchl… I hope to get back!
Ernie M.
Rating des Ortes: 5 Northville, MI
We visited here on June27th just after lunch, so the wait was short since the locals were back to work. They serve one of the best bratwurst sandwiches you could ever dream of. The thin sausages are cooked over a wood fire and have a nice mild smoky flavor. Then they add a delicious mustard, top it with a kraut that is not too sweet or sour but perfectly flavored and then put it in a roll that is unbelievably tasty. They only charge about 2.5 euros for this — it is worth double that. The local beer is not too bad also. This place alone is worth a trip to Germany.
Corc U.
Rating des Ortes: 5 Erlangen, Bayern
Lecker Würstchen im Brötchen mit Kraut gegessen.
Lothar K.
Rating des Ortes: 3 Urbach, Köln, Nordrhein-Westfalen
Einfach Klasse, aber Touristenpreise.
Peg S.
Rating des Ortes: 5 El Cerrito, CA
I think this place should be called little sausage house. It’s been around since the beginning of time or close enough. It’s a tiny stone/brick building along the Danube just below the Stone Bridge that has charming little windows with flower boxes. You walk into the kitchen where the sausages of delectableness are being grilled right in front of your face. Try to refrain from immediately running over to stuff as many of those little sausages in your face as much as possible. Instead, go through the door on the left and find a cozy wooden bench, where they will take your order for 6, 8, 10 sausages on a generous bed of sauerkraut. Their sweet mustard on the table is one-of-a-kind — take some home if you can. Note: the bread basket under the checkered cloth is not complimentary all-you-can eat, you will be charged for the number of pretzels or rolls you eat.
Greg D.
Rating des Ortes: 5 College Station, TX
Where I fell in love with German pork sausages again. I felt embarrassed by accidentally walking right into the kitchen and thought I had the wrong door. They took my order and pointed me as to where to sit. Nothing like a killer German sausage with fresh local beer while sitting and watching ships on the Danube.
Kruege
Rating des Ortes: 4 Ingolstadt, Germany
The first thing you notice about this traditional restaurant is its amazing location right at the river danube, or Donau in german. Both the outside and the inside seeting area are a perfect mix between classic and modern. So let’s talk about the food. We ordered some saure Zipfel which are sausages in a sour vegetable broth. They were delicious! Very very good food, definetly worth a visit. The only down sides is the less than avarge friendly staff and that the portions are on the smaller side.
Björn B.
Rating des Ortes: 5 München, Bayern
Mein Pflichtprogramm für die Regensburger-Sideseeing-Touren… und Samstags beginnt hier die Frühschoppenrunde durch die regensburger-Innenstadt! Die«6er mit Kraut» sind eine gute Grundlage oder wenn es schnell gehen muss dann eben«ein schwarzes Kipferl mit Würstl und Kraut»! Lecker… das gehört nun mal zu Regensburg! Bei der«Wurscht-Kuchl» weiß ich immer, dass ich in meiner Herzensstadt angekommen bin! Den tollen Ausblick auf die Steinerne Brücke und die Donau, sowie die Nähe zu Dom und Innenstadt sind in meinen Augen nur das i-Tüpfelchen… die Touristen und viele Reisende sehen das sicher anders, nur das macht eben den Unterschied wie man die Seele der Stadt atmet!
Andre S.
Rating des Ortes: 3 Berlin
Hier gibts gegrillte Würstchen mit Sauerkraut und Kümmelbrötchen direkt an der Donau für alle Touristen, die Regensburg besichtigen. Viel Andrang und gestresstes Service-Personal.
Thomas B.
Rating des Ortes: 4 Leichlingen, Nordrhein-Westfalen
Das Richtige für die Einkehr. Karte übersichtlich nach Anzahl der Würstchen. Schnelles Bier. Wir gehen bei der nächsten Durchreise wieder hier hin.
Nick B.
Rating des Ortes: 5 Oshawa, Canada
You’d think this is some purposely designed tourist trap, but it isn’t. It’s actually a place you’re as likely to find locals as tourists and travelers. The location is perfect, right on the Danube near the stone bridge — in fact, you’ll smell it long before you get there, and that was enough to get my group hungry before we even got a chance to sit down. The sausages are tiny — think breakfast sausage size for North American types, and come with great sauerkraut. A basket of buns sits on the table when you sit down to go with them, as well as the usual sweet brown mustard you’ll find in most places in Germany. Nothing fancy or overdone, but a half dozen sausages and a nice cold hefeweizen or dunkel will be one of the best meals you’ll find in Regensburg. It’s simply not to be missed.
F. P.
Rating des Ortes: 5 San Francisco, CA
A must-do restaurant in a must-see city. After visiting the breathtaking gothic Dom and checking out the medieval Stone Bridge, we went looking for this historical place that we had read about — and the oldest restaurant in Regensburg So glad we found it. Located riverside right off the Stone Bridge, Historische Wurstkuche has outside seating that faces the bridge and water that’s just a perfect place for a quick lunch(there’s also seating inside if the weather’s not cooperating). The Nuremberg bratwursts are really good and unlike other sausages, these are small and thin. You can order them in different quantities(we shared the 10-piece) and with a little mustard on the side, they were fantastic. Also delicious was the potato soup that was less creamy than the American version but just as filling. Don’t know if I’ll ever have the chance to revisit Regensburg but this was a truly memorable experience I won’t soon forget.
Eric W.
Rating des Ortes: 5 Tarrant, TX
Best sausage we had and winner of the sausage war, at least by our palate. We arrived in Regensburg via a Danube River cruise. One of the city’s many attractions pointed out to us was Historische Wurstküche, one of Germany’s oldest sausage makers(since 1146, though the German federal state Thüringen and Franken, part of the federal state Bavaria, are still quarreling about who really has the oldest medieval«Bratwurst» recipe*). Our cruise director, Mario, informed us of a bit of a sausage rivalry between Regensburg and Nuremberg. He said we should be sure to try both famous sausages, and let him know which one we liked best. Well sorry Bratwursthausle Nurnbürg( ), but Historische Wurstküche wins hands down. First off, we liked the firmness of the sausage. Second we loved the sweet mustard(Süsser Senf) sitting in little pots on the table. One of biggest regrets was not bringing some of this wonderful mustard home, But I’ve since learned it can be bought locally at the German Deli in Colleyville, TX(their website indicates that have similar sausages too, and offer shipping). At Historische Wurstküche you have three dining options: 1) Take-away, 2) Sit in the old building, 3) Sit in the new(er) building(formerly the salt depot). If the weather is nice, option 1 allows you sit outside. Actually, maybe in nicer weather there are more tables, but on our cold November visit, only a small covered area was available. Sitting in the old«Garküche auf dem Kranchen», the old kitchen that provided slow-simmered meals for the crane workers(this started around 1146). Seating is limited, and hard to spot, but it is fun to squeeze through the kitchen where the sausages are being grilled over a charcoal fire. Since the kranchen was full on our visit, we opted for the adjacent, and much larger, Salzstadel. Inside it was warm and cozy. Timbers, still white from the salt once stored here, framed the dining room. We sat drinking German beer and eating sausages(Thúy made hers into sandwiches with the bread on the table) and it was one of the top 5 meals of our two weeks in Europe. Oh, one thing about that basket of bread on the table: After visiting both Regensburg and Nuremberg, we learned that the«napkin over the breadbasket» will mean you pay for each piece you eat. You will be on the honor system to tell your server how much you ate, but I have a feeling they know already. If in Regensburg, be sure to not to miss this historical eatery. * For more on the history, see the respective websites(Bratwursthausle is only in German, but you can use a translator), or see kuechenmeyster’s second post(the source of my parenthetical reference) at .
Benno M.
Rating des Ortes: 4 Starnberger See, Bayern
klar gibt es, gerade in regensburg, günstigere lokale, aber die historische wurstkuchl geht schon auf das 12. jahrhundert zurück und allein deshalb sollte man mal dort gewesen sein. der zweite grund ist die qualität der angebotenen speisen und getränke. würstl, senf und kraut werden in der wurstkuchl selbst gefertigt. die machart der bratwürste ist etwas besonderes. sie sind gröber als normale bratwürste und werden ausschließlich aus purem hinterschinken gefertigt. dazu noch ein schwarzes kipferl, ein backwerk mit tradition aus regensburg, und die schlemmer welt ist in ordnung. trotz des touristenandrangs hat sich die historische wurstkuchl ihre authentizität bewahrt und bratwurst essen am ufer der donau hat doch auch was ;-) auch wenn die preise touri-orientiert sind.
Jessie M.
Rating des Ortes: 4 Los Angeles, CA
You walk into this tiny little restaurant, directly into the kitchen, where cute little ladies dressed in old-fashioned German outfits hand you a few skinny bratwursts on a roll with mustard, take your money, and push you out the door to make room for the next customers. Oldest bratwurst place in Germany, apparently. You should come by if you’re in Regensberg. We had already eaten lunch but decided it was completely necessary to try it. I had to do it anyway since we have a famous sausage place in LA called Wurstkuche too, I thought it would be more than appropriate comparing the two. You’re in and you’re out at this place and you can sit and eat your brat at a picnic table or walk around town with yours in hand. I prefer mine on the go.